Bliv udfordret og inspireret på studieturen til fremtidens idrætslandskaber i Holland og Belgien

På studieturen besøger vi blandt andet Sportscube i Brugge, som er langt fremme med integrationen af ny teknologi som en del af idrætsfacilitetens tilbud. Foto: Sport Vlaanderen

Se det fulde program for årets mest inspirerende studietur for idrættens fagfolk fra idrætsfaciliteter, idrætsudbydere, startups, kommunale forvaltninger, uddannelsesssektoren m.m.

Turen bliver gennemført i selskab med 20-25 engagerede kolleger fra idrætssektoren i Danmark i dagene 22.-24. maj 2023.

Se programmet nedenfor og læs praktisk info og tilmeld dig på dette link. Vi beder om en hurtig tilkendegivelse af hensyn til hotelreservationerne.

Program

Senest opdateret den 19. marts 2023. Forbehold for mindre justeringer.
Download turens program som pdf-fil

Mandag den 22. maj

12:30: Mødetid i Schiphol Airport, Amsterdam

Samling ved Meeting Point i Schiphol Airports centrale ankomsthal
Spis eller køb selv din frokost i lufthavnen inden mødetidspunktet.
Studieturen begynder ved Meeting Point i Schiphol Airport. Meeting Point er klart markeret i lufthavnen og placeret midt i den store centrale ankomsthal ’Schiphol Plaza’ mellem nedgang til togsporene 3-4 og 5-6 (over for Burger King)

12:30-13:15: Kort transfer med bus til Amsterdam University for Applied Science.
Kort velkomst og introduktion I bussen.

13:15-14:45: Amsterdam University for Applied Science, Amsterdam/Athletics Skills Model
Dr. Meurerlaan 20, Amsterdam.

Motorik som basis for facilitetsudvikling og livslang bevægelse: Det moderne university college (Hogeschool van Amsterdam) uddanner blandt andet idrætslærere og idrætspædagoger og har programmer i sportsmanagement, innovation og entreprenørskab, social udvikling gennem idræt samt erhvervsuddannelse af trænere og instruktører på eliteniveau. Det er en meget dynamisk og levende institution i et område med et væld af idrætsfaciliteter.

Vi zoomer ind på konceptet Athletics Skills Model, der er udviklet af forskere med tilknytning til højskolen samt praktisk erfaring med hollandsk topfodbold. Athletics Skills Model er en måde at træne 10 motoriske grundfærdigheder på, og modellen indgår i uddannelserne af fremtidens idrætslærere samt i et omfattende efteruddannelsesprogram for instruktører. Konceptet forsøger at bryde en trend mod dårligere motoriske færdigheder og mindre idrætsparathed hos fremtidens generationer af børn og unge.

Vi kommer både til at høre om konceptet og til at se den specialdesignede indendørs sal og det udendørs træningsområde, som er udviklet efter ’Athletics Skills Model’-konceptet. Faciliteter designet efter Athletics Skills Model principperne breder sig hastigt i Holland i disse år.

På universitetet er der desuden flere interessante eksperter i blandt andet fremtidens træneruddannelser, i sport and development (social- og sundhedsorientret social enterprise), i entreprenørskab og i ledelse.

Lokal vært:
Martijn Postuma, projektleder, Athletics Skills Model

15.00-15.30: Sportcentrum Ookmeer
Dr. Meurerlaan 7, Amsterdam

Vi aflægger Sportcentrum Ookmeer et uformelt besøg. Idrætscentret benyttes af de studerende og lokalsamfundet og rummer blandt andet indendørs atletikhal, idrætshaller og et kæmpe nationalt gymnastikcentrum. Faciliteten er tilsluttet eget anlæg med sol- og vindenergi.

15:30-16:00: Transfer med bus til Friendship Sport Centre, Amsterdam.
Kort opsamlende snak i bussen med fokus på blandt andet begrebet ’sporting capital’ og sammenhængen til Athletics Skills Model.

16:00-17:30: Friendship Sports Centre, Amsterdam

Beemsterstraat 652, Amsterdam

Friendship Sports Centre er udelukkende indrettet til personer med et handicap. Et særdeles flot og inspirerende idrætscenter. Foto: Henrik H. Brandt.

Friendship Sports Centre er et skræddersyet idrætsmiljø for mennesker med et handicap: Idrætscentret i udkanten af Amsterdam er det eneste idrætscenter i Europa, som udelukkende er bygget til børn og unge med et handicap. Det er et meget indbydende, funktionelt og moderne anlæg med svømmehal, sportshaller, fitnesscenter, fodboldbane, atletikstadion, genoptræningsfunktioner m.m.

Foreningen Only Friends har ca. 25 forskellige idrætsgrene for mennesker med handicap i idrætscentret. Bag Friendship Sport Centre står en privat fond oprettet i 2000 på initiativ af privatmanden Dennis Gebbink, som giver os en introduktion til centret og Only Friends.

Lokal vært:
Denis Gebbink, stifter af Friendship Sport Centre og foreningen Only Friends

17:30-18:00: Transfer med bus til Olympic Hotel, IJsbaanpad 12, Amsterdam.

18.45: Vandring til fods fra hotellet til Frans Otten Stadion.
Den korte tur går igennem et meget aktivt idrætsområde tæt på det centrale Amsterdam.

19:00-20.00: Frans Otten Stadion. Hollands travleste center for ketsjersport

IJsbaanpad 43, Amsterdam

Besøg ketjerssportscentret Frans Otten Stadion - et familieforetagende med ekstremt højt aktivitetsniveau og masser af gode ideer. Foto: Henrik H. Brandt

Fremtidens ketsjersport: Det private ketsjersportscenter Frans Otten Stadion er noget så sjældent som et familiedrevet ketsjersportscenter med snesevis af tennisbaner (inde og ude), padelcenter, squashbaner, fitness, restauration og parkeringshus. Frans Otten Stadion er et meget travlt og fascinerende kommercielt center, som blander idræt med erhvervsliv og foreningsånd. Centret har hold i diverse sportsligaer og er præget af et stort personligt drive. Hvad er filosofien bag ketsjersportscentret, og hvordan ser indehaverne fremtidens ketsjersport? Efter rundvisning og introduktion spiser vi vores fælles aftensmad i Frans Otten Stadions restaurant.

Lokal vært:
Patrick Koopman, medejer

20:00-22:00: Buffet, Frans Otten Stadions restaurant
Fælles aftenbuffet, drikkevarer for egen regning.

Aftenen fri.

Tirsdag den 23. maj

07:00-08:00: Morgenmad på hotellet.

08:30: Kort vandring til fods til Johan Cruyff Foundation, Olympisch Stadion.

10:00-11:00: Platform Ondernemende Sportaanbiders (Platformen for entreprenørielle idrætsudbydere)
Entreprenørielle idrætsudbydere som en anerkendt del af idrætslandskabet: De kommercielle idrætsudbydere i Holland har slået sig sammen i en paraply, der p.t. samler 18 forskellige underbrancher, eksempelvis fitnessbranchen, klatrecentre, padelcentre, golfbaner osv.). Organisationen fik medvind under corona-nedlukningerne og er på få år blevet en officielt og anerkendt aktør i den hollandske idrætsstruktur på lige fod med det nationale idrætsforbund og olympiske komité (NOC/NSF). Møde en særdeles progressiv og visionært tænkende organisation, som har masser af spændende idrætsentreprenører i medlemskredsen og nogle meget spændende perspektiver på idrætsudvikling, som også er af stor relevans for organiseringen af dansk idræt.

Vært:
Lodewijk Klootwijk, direktør for Platform Ondernemende Sportaanbiders og generalsekretær for European Golf Course Association.

09.00-10:00: Johan Cruyff Foundation, Amsterdam/Det Olympiske Stadion
Olympisch Stadion, Amsterdam

Amsterdams olympiske stadion fra 1928 huser blandt andet en af de mest spændende sociale aktører i idrætten. Foto: Henrik H. Brandt

Idræt som redskab for varige samfundsmæssige forandringer: Fonden har til huse i Amsterdams Olympiske Stadion fra 1928. Fonden bygger små fodboldbaner samt små multianlæg til handicapidræt i udsatte områder i Holland og mange andre lande, og der følger altid uddannelse og forpligtelser til at skabe engagement og ejerskab omkring faciliteten med i bevillingerne. Fonden driver omfattende uddannelsesvirksomhed inden for sports management og socialt entreprenørskab i idrætten.

Samfundsrelaterede organisationer i idrætten (MOS):
Samtidig er fonden initiativtager til at samle de ’Samfundsorienterede Organisationer i Idrætten’ (Maatschappelijke Organisaties in de Sport). Foreningen samler fonde, NGO’er, community sport clubs etc.) i en fælles organisation, som skal tale den socialt og samfundsorienterede idræts sag. Hør mere om landskabet for community sport og socialt entreprenørskab i Holland og få en forståelse af, hvordan socialt entreprenørskab kommer til at spille en stigende rolle i idrætssektoren i de kommende år.

Vært:
Direktør Niels Meijer, Cruyff Foundation

11:15-12:00: Transfer fra Olympic Hotel med bus til Utrecht.

12:15-13:45: Mulier Instituut, Utrecht + Sportakkoord - den nationale og lokale) idrætsvision
Stadion Galgenwaard, Herculesplein 241, Utrecht

Mulier Instituut har et formidabelt overblik over hele den hollandske idrætssektor - og til daglig en fin udsigt fra kontorerne over FC Utrechts hjemmebane Galgenwaard Stadion. Foto. Archello

Introduktion til det hollandske idrætslandskab og den ambitiøse hollandske idrætsmodel: Mulier Instituut har til huse på Stadion Galgenwaard, som også er hjemmebane for FC Utrecht i den hollandske Æresdivision i fodbold. Mulier Instituut er en uafhængig researchinstitution, som samtidig har et vidensopdrag for bl.a. den hollandske regering om at producere statistiske data, undersøgelser samt ikke mindst monitorering af den meget omfattende hollandske idrætsvision ’Sportakkoord’, der samler NOC/NSF (idrætsforbundet), foreningen af kommunale idrætsforvaltninger (VSG) og Platformen for Entreprenørielle Idrætsudbydere (golf, fitness, klatring, padel m.m.) om en række fælles idrætspolitiske indsatser. Staten bidrager med finansiering til programmet, og de +300 hollandske kommuner kan signe op på aftalen med lokale ’Idrætsaftaler’ og nedsættelse af lokale råd til opfølgning på de prioriterede indsatser. Det er en voldsomt inspirerende model, fordi den skaber en tydelig arbejdsdeling mellem aktørerne om fælles prioriteringer, fordi der følger prioriterede midler med, og fordi man lukker et bredt felt af aktører ind i arbejdet. Mulier Instituut har en kæmpe viden om konkrete data og tal og udfordringer/potentialer i den hollandske idrætsmodel.

Vært:
Ad Hoogendamm, analytiker, Mulier Instituut

13:45-14:30: Bustransfer til Verbindion/Merwestein, Nieuwegein.

Idræts- og eventcentret Merwestein i Nieuwegein huser blandt andet et af Hollands bedste svømmecentre og bygger på en innovativ model for kommunal facilitetsdrift og lokalt engagement. Foto: Henrik H. Brandt

14:30-16:00: Verbindion/Merwestein, Nieuwegein (ved Utrecht) / nabolagstrænere (buurtsportcoaches)
Merweplein 1, Nieuwegein

Idrætsfaciliteten som privat driftsorganisation med ansvar for hele lokalområdet: Merwestein er et større event-, idræts- og svømmehalskompleks midt i byen Nieuwegein (60.000 indbyggere, forstad til Utrecht) med wellnessområde, idrætshaller, mødelokaler, restauration etc. Dele af centret er fra 1980’erne, andre dele er nyere, og driftsselskabet Verbindion arbejder p.t. på en plan for total fornyelse af svømmehalsdelen, som flere gange er kåret til et af Hollands bedste svømmeanlæg. Centret arbejder en del med ny teknologi som en del af oplevelsen i svømmehallen. Centret er ejet af kommunen, men udliciteret på en driftskontrakt med det kommercielle driftsselskab Verbindion med særligt kontraktligt ansvar for foreninger osv. I Merwesteins restaurant serveres en let frokost.

Nabolagstrænere:
Verbindion huser desuden et korps på 11 såkaldte nabolagstrænere, der arbejder som ’edderkopper’ for at skabe større forbindelse mellem skoler, boligkvarterer, kommune og idrætstilbud i Nieuwegein (60.000 indbyggere i kommunen). Konceptet med ’buurtsportchoaches’ er meget udbredt i Holland og værd at studere nærmere som brobygningskoncept mellem borgere, institutioner, faciliteter og idrætsliv.

Værter:
Ton Bothoff, direktør og Michal Heinsius, hospitality manager, Verbindion/Merwestein.

16:00-18:15: Bustransfer til Brugge, Belgien
Undervejs i bussen drøfter vi kort den hollandske idrætsmodel og det hollandske idrætssyn i sammenligning med den danske idrætssektor. Vi holder også en kort kaffepause undervejs, hvis trafikken tillader det.

Indkvartering på Campanile Hotel Gent, Akkerstraat 1, Gent. Hotellet ligger i udkanten af Gent som nabo til Ghelamco Arena, der til daglig er den moderne hjemmebane for fodboldkluben KAA Gent.

19:30: Fælles aftensmad

Onsdag, den 24. maj

07:00-07.45: Morgenmad på hotellet.

08:00: Transfer med bus til Sport Vlaanderen, Sportscube, Brugge

Ny teknologi og ‘exergaming’ er en integreret del af Sport Vlaanderens meget travle idrætscenter i Brugge. Foto. Henrik H. Brandt

08:30-10:45: Sport Vlaanderens idrætscenter og Sportscube, Brugge
Nijverheidsstraat 112, Brugge

Nationalt idrætscenter med fokus på ny teknologi og større grupper: Sport Vlaanderen (svarende til DIF) driver en række nationale idrætscentre i Flandern. Centret nær Brugges middelalderlige bykerne er et af de større idrætskomplekser i regi af Sport Vlaanderen med masser af indendørs faciliteter samt udendørs cykelbane, atletikstadion m.m.. Centret har over 1 mio. årlige brugere og udmærker sig blandt andet ved bofællesskab og nært samarbejde med 300 idrætsstuderende fra det lokale university college.

Exergaming i praksis:
Adgangen til de studerende betyder blandt andet, at centret har indrettet egen afdeling for ’Exergaming’, hvor man eksperimenterer med inspirerende og nyskabende spil, der kombinerer leg og fysisk aktivitet. Vi får en chance for at prøve nogle af spillene på egen krop, og vi får blandt andet lov at deltage i en dansk ’verdenspremiere’ på den meget spændende virtuelle holdsport VR Ballistic.

Centret har masser af haller og mindre træningssale, en udendørs cykelbane, fodboldbane og atletikstadion m.v. En anden specialitet hos Sport Vlaanderen er tematiserede besøg af børnehaver, skoler og andre besøgsgrupper på korte eller længere ophold, hvor idrætscentret leverer det sportslige indhold.

Helhedsplan/facilitetsudvikling:
Sport Vlaanderen er i gang med en større helhedsplan for området i samarbejde med det danske arkitektfirma Keingart, som er ekspert i inspirerende idrætsbyggerier. Et meget spændende projekt, som vi også skal hører mere om.

Vært:
Hendrik Tratsaert, centerchef, Sport Vlaanderen Brugge

10:45-11:30: Transfer med bus til Gent.
Undervejs i bussen en kort introduktion til arbejdet med fremtidens arbejdskraft i idrætssektoren i regi af European Observatorie of Spot and Employment, hvor Sportwerk er blandt medlemmerne.

11:30-13:00: Sportwerk Vlaanderen, Gent. Idrættens ressurcecenter
Huis van de Sport, Zuiderlaan 13, Gent

Sportwerk er organisation med et meget spændende perspektiv på at formidle jobs til fremtidens arbejdsstyrke i idrætten. Organisationen formidler, uddanner og rekrutterer fremtidens professionelle instruktører, trænere osv. til hele den brede idrætssektor. Konceptet har interessante perspektiver i forhold til den danske model og det stadigt mere professionaliserede arbejdsmarked i idrætten i Danmark. Som led i besøget får vi en uformel frokost.

Vært:
Barbara Blondeel, områdemanager, Sportwerk, Region vest

13.00-13.15: Topsporthal Gent
Sportwerk ligger i Sport Vlaanderens nationale elitesportscentrum i Gent, og vi tager lige et hurtigt kig ind i Topsporthal Gent med bl.a. med velodrom, atletikhal, parkouranlæg og meget mere.

Vært:
Dominique D’hooghe, leder for Sport Vlaanderen, Gent

13.30-15:00. Transfer med bus til Breda.
Busafgang til Breda. Undervejs i bussen samler vi op på den flamske model med nationale centre og fokus på professionalisering af arbejdskraften.

Arno Hermans og Sports + Vitality HUB har samlet ca. 40 entreprenører og organisationer fra idræt og fysisk aktivitet under samme tag i en meget spændende innovationsklynge i Breda (Holland). Foto: Henrik H. Brandt

14.45-16:30: Sports + Vitality HUB, Breda. Fremtidens idrætsklynger
Bergschot 69, Breda

Idrættens Innovationsklynger: I en kontorbygning i Breda har Sports + Vitality HUB samlet en innovationsklynge for idræt og fysisk aktivitet med kontorer og arbejdspladser for snart 40 virksomheder og organisationer, som alle arbejder med idræt, wellness og fysisk aktivitet. Foruden den fysiske hub består fællesskabet af en digital platform og et større internationalt netværk, som også har tråde til Danmark.

Såvel konceptet med en innovationsklynge for idræt og wellness som nogle af de tilstedeværende virksomheder er i den grad værd at kigge nærmere på. I de kommende år vil vi sandsynligvis se flere lignende innovationsklynger for idræt og fysisk aktivitet skyde op i Danmark.

Vært:
Founder Arno Hermans, Sport + Vitality Hub, m.fl.

16:45-18:15: Transfer med bus til Amsterdam Airport, Schiphol.
Undervejs til lufthavnen vender vi indtrykkene fra studieturen. Hvad tager vi med os hjem?

Studieturen slutter ved ankomsten til lufthavnen.
Køb selv aftensmad i lufthavnen.

Previous
Previous

Tre konkrete forslag fra IdrætsPlatformen til regeringens kulturpolitiske redegørelse

Next
Next

13 helt centrale udviklingstræk i den danske idrætssektor