Vedtægter

 

Vedtægter for IdrætsPlatformen Danmark
(senest revideret den 29. september 2020)

Kapitel 1

Navn og hjemsted

§ 1
Stk. 1. Foreningens navn er IdrætsPlatformen Danmark (på engelsk: Sports Hub Denmark).
Stk. 2. Foreningens hjemsted er i Aarhus kommune.

Formål og opgaver

§ 2
Stk. 1. IdrætsPlatformen Danmark har til formål at fremme kompetenceudvikling, netværkssamarbejder og strategisk udvikling af og for den brede idrætssektor i Danmark.
Stk. 2. Foreningen skal arbejde for en stærkere brancheidentitet i idrætssektoren samt for større synlighed for foreningens medlemmer hver for sig og samlet.
Stk. 3. Foreningen skal arbejde for at understøtte samarbejder, skabe mere synlige karriereveje i idrætssektoren samt udvikle relevante fysiske og virtuelle fora for sine medlemmer. Dette skal blandt andet ske gennem udvikling af en fælles kompetenceplatform for idrætssektoren, hvor relevante uddannelses- og udviklingstilbud kan udvikles og udbydes for en bredere kreds.
Foreningen skal i samarbejde med medlemmerne udvikle specifikke landsdækkende eller lokale interesse-netværk, som skal understøtte nye samarbejder, inspiration og innovation i idrætssektoren.
Endvidere kan foreningen i samarbejde med medlemmerne og eksterne partnere facilitere og koordinere oprettelsen af fysiske hubs for idrætsrelaterede aktører på forskellige geografiske lokaliteter i Danmark.
Stk. 4. Foreningen vil arbejde for at styrke medlemmernes politiske og kommercielle rammevilkår og vil fremme denne dagsorden ved blandt andet at samarbejde med offentlige og private organisationer med interesser i idrætssektoren i Danmark.

Kapitel 2

Foreningens medlemmer

§ 3
Stk. 1. Foreningen optager medlemmer blandt såvel kommercielle som non-profit aktører, der ønsker at deltage i en fælles platform for synlighed og udvikling af idrætssektoren i Danmark. Foreningen kan optage såvel privatpersoner som organisationer og virksomheder.

§ 4
Stk. 1. Inden for foreningen kan etableres interessenetværk, der omfatter en kreds af foreningens medlemmer, som har en fælles interesse i netværkets formål, og som frivilligt indtræder i dette.
Stk. 2. Der kan undtagelsesvis etableres interessenetværk, hvor der udover medlemmer af foreningen optages medlemmer, som ikke er medlem af foreningen.

§ 5
For interessenetværk gælder følgende bestemmelser:
1) Optagelse og nedlæggelse af netværk sker ved bestyrelsens beslutning.
2) Interessenetværkets vedtægter må ikke være i strid med foreningens vedtægter.

Kapitel 3

Generalforsamling, bestyrelse, udvalg og direktion

Generalforsamlingen

§ 6
Stk. 1. Generalforsamlingen er foreningens højeste myndighed.

§ 7
Stk. 1. Den ordinære generalforsamling holdes hvert år i april eller maj måned, første gang i 2020.
Stk. 2. Dagsordenen skal mindst omfatte følgende punkter:
1) Valg af dirigent
2) Aflæggelse af beretning om foreningens virksomhed siden sidste ordinære generalforsamling
3) Fremlæggelse af det reviderede regnskab til godkendelse
4) Eventuelle forslag fra bestyrelsen eller medlemmerne
5) Fastsættelse af kontingent
6) Valg af formand og øvrige bestyrelsesmedlemmer
7) Valg af revisor
8) Eventuelt.
Stk. 3. Forslag fra medlemmerne, der ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal indsendes til bestyrelsen inden udgangen af februar måned.
Stk. 4. Indkaldelse af den ordinære generalforsamling udsendes med dagsorden og eventuelle forslag fra medlemmerne og skal være udsendt senest 14 dage forud for generalforsamlingens afholdelse.

§ 8
Stk. 1. Ekstraordinære generalforsamlinger holdes, så ofte bestyrelsen finder det ønskeligt, eller når medlemmer, der til sammen besidder mindst 25 % af foreningens stemmer (grundstemmer og kontingent-stemmer tilsammen, jf. § 9).
Stk. 2. Indkaldelse af en ekstraordinær generalforsamling skal være ledsaget af dagsorden og udsendes med samme varsel som den ordinære generalforsamling.

§ 9
Stk. 1. Hvert medlem, der ikke er i restance med kontingentbetalingen, har én grundstemme. Derudover har medlemmet en eller flere kontingentstemmer, se stk. 2.
Stk. 2. Et antal stemmer svarende til det samlede antal grundstemmer fordeles blandt medlemmer, der ikke er i restance med kontingentbetalingen, på baggrund af det enkelte medlems andel af den samlede kontingentbetaling i det foregående regnskabsår (kontingentstemmer). Formålet hermed er at lade hvert medlems samlede stemmeandel bero på medlemmets bidrag til den samlede kontingentsum.
Uanset opgørelsen efter stk. 2 kan ét medlem maksimalt besidde 10 pct. af det samlede antal grund- og kontingentstemmer.

Stk. 3. Medlemmer, der ikke er til stede på generalforsamlingen, kan give skriftlig fuldmagt til et stemmeberettiget medlem. Intet medlem kan have fuldmagt fra mere end ét andet medlem.

§ 10
Stk. 1. Generalforsamlingsbeslutninger træffes ved simpel stemmeflerhed, medmindre det drejer sig om vedtægtsændringer, eksklusion eller opløsning, hvortil kræves et flertal på mindst to tredjedele af de afgivne stemmer. Blanke stemmer medregnes ikke.

Bestyrelsen

§ 11
Stk.1. Bestyrelsen forestår ledelsen af foreningens anliggender og skal sørge for en forsvarlig organisation af foreningens virksomhed.
Stk. 2. De afgørelser og aftaler, der træffes af bestyrelsen med hjemmel i foreningens vedtægter eller i en lovlig truffet generalforsamlingsbeslutning, er bindende for samtlige medlemmer og skal respekteres af disse.

§ 12
Stk. 1. Bestyrelsen består af 3-8 medlemmer, inkl. formanden, valgt på generalforsamlingen blandt medlemmer, der ikke er i restance med kontingentbetalingen.
Det skal tilstræbes, at bestyrelsen samlet set repræsenterer kompetencer inden for ledelse, idrætspolitik, kommunikation, forskning/uddannelse, teknologi, erhverv, jura og økonomi.
Stk. 2. Bestyrelsen kan i enighed beslutte at udvide bestyrelsen med et eller flere medlemmer, der har status af observatører med taleret, men ikke stemmeret.

Stk. 3. Formanden er ved foreningens stiftelse valgt for perioden indtil foreningens tredje ordinære generalforsamling i april/maj 2022. På denne generalforsamling kan formanden genvælges af generalforsamlingen for 2 år. Formanden kan genvælges for yderligere to 2-års perioder. Den, der én gang har opnået genvalg som formand, kan først på ny vælges som formand 2 år efter, at vedkommende er gået af.
Bestyrelsen konstituerer sig selv med en ny formand frem til den næste generalforsamling, såfremt formanden fratræder posten i valgperioden.
Stk. 4. Formandens arbejde honoreres med et vederlag, hvis størrelse fastsættes af den øvrige bestyrelse.
Stk. 5. Bestyrelsesmedlemmer vælges for 2 år ad gangen. De to medlemmer af bestyrelsen valgt på foreningens stiftende generalforsamling er dog valgt for perioden indtil foreningens tredje ordinære generalforsamling i april/maj 2022, og de bestyrelsesmedlemmer, der vælges på foreningens første ordinære generalforsamling, vælges for perioden indtil foreningens ordinære generalforsamling i april/maj 2021 (op til tre medlemmer), henholdsvis april/maj 2022 (op til ­to medlemmer).
Stk. 6. Såfremt et bestyrelsesmedlem ikke længere opfylder valgbarhedskriteriet i § 12, stk. 1, udtræder bestyrelsesmedlemmet øjeblikkeligt af bestyrelsen. Ligestillet hermed er, at bestyrelsesmedlemmet afslutter sin beskæftigelse eller anden formelle tilknytning til et medlem, som bestyrelsesmedlemmet repræsenterede ved valget til foreningens bestyrelse.
Stk. 7. Bestyrelsen vælger af sin midte en næstformand.
Stk. 8. Forslag, der af et bestyrelsesmedlem ønskes behandlet på et af de ordinære bestyrelsesmøder, skal være bestyrelsen i hænde senest 7 dage forud for mødet.
Stk. 9. Bestyrelsens afgørelser træffes ved simpel stemmeflerhed. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende.
Stk. 10. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af dens medlemmer er til stede.
Stk. 11. Bestyrelsen fastsætter selv en forretningsorden.

Bestyrelsesudvalg

§ 13
Stk. 1. Bestyrelsen kan nedsætte stående udvalg eller ad hoc-udvalg.
Stk. 2. Bestyrelsen udpeger såvel medlemmerne af udvalgene som udvalgsformanden, der - via foreningens direktør - har rapporteringspligt over for bestyrelsen.
Stk. 3. Bestyrelsen fastsætter udvalgenes kommissorium, kompetence og ansvar i en forretningsorden, der bestemmes for hvert enkelt udvalg.
Stk. 4. Såfremt et udvalg skal være berettiget til at optage forhandling med udenforstående, skal dette udtrykkeligt fremgå af udvalgets forretningsorden. Et bestyrelsesudvalg kan dog aldrig indgå forpligtelser, der er bindende for foreningen.

Direktionen

§ 14
Stk. 1. Foreningens direktør varetager den daglige ledelse af foreningen og skal derved følge de retningslinjer og anvisninger og den forretningsorden, som bestyrelsen har givet.
Stk. 2. Foreningens direktør ansættes af og refererer til bestyrelsen.

Tegningsret

§ 15
Stk. 1. Bestyrelsens formand eller næstformand er sammen med foreningens direktør bemyndiget til at underskrive på foreningens vegne med bindende virkning for denne.

Kapitel 4

Kontingent, regnskab og revision

Medlemskontingent

§ 16
Stk. 1. Et medlem er forpligtet til at betale det af generalforsamlingen fastsatte kontingent for den pågældende medlemskategori.
Stk. 2. Medlemmerne af interessenetværk skal herudover betale et særkontingent pr. netværk til dækning af interessenetværkets omkostninger.
Stk. 3. Bestyrelsen kan fastsætte særlige kontingenter i tvivlstilfælde, eller hvor særlige forhold gør sig gældende.

Regnskab

§ 17
Stk. 1. Regnskabsåret er kalenderåret. Foreningens første regnskabsår går fra foreningens stiftelse til 31. december 2020.
Stk. 2. Der føres særskilt regnskab for eventuelle interessenetværk. Interessenetværkenes økonomi rapporteres alene summarisk i de for generalforsamlingen fremlagte regnskaber.

Revision

§ 18
Stk.1. Medlemmerne vælger på generalforsamlingen en statsautoriseret revisor til at revidere foreningens og eventuelle interessenetværks regnskaber.

Kapitel 5

Medlemmernes pligter, værneting, ophør af medlemskab og foreningens opløsning

Medlemmernes pligter

§ 19
Stk. 1. Medlemmerne er forpligtet til at overholde nærværende vedtægter med bilag samt alle beslutninger og aftaler, der træffes af foreningens kompetente organer.
Stk. 2. Medlemmerne er forpligtet til på begæring at give de oplysninger til foreningen, som skønnes nødvendige til varetagelse af foreningens almindelige interesser.

Værneting

§ 20
Stk. 1. I enhver tvist mellem foreningen og dens medlemmer, herunder ansøgere, som opstår i anledning af påståede overtrædelser af foreningens vedtægter, skal den endelige afgørelse træffes af de almindelige domstole med Københavns Byret som værneting.

Udmeldelse af foreningen

§ 21
Stk. 1. Udmeldelse kan finde sted med tre måneders skriftligt varsel til et kalenderårs udgang.

Slettelse

§ 22
Stk. 1. Såfremt et medlem er i restance med kontingent eller andre pligtige ydelser til foreningen for to kvartaler eller derudover og ikke reagerer på foreningens rykker, kan bestyrelsen slette vedkommende som medlem af foreningen. Genoptagelse kan ske efter bestyrelsens beslutning, hvis restancerne betales.

Eksklusion

§ 23
Stk. 1. Eksklusion af et medlem kan på bestyrelsens forslag vedtages såvel på den årlige generalforsamling som på en ekstraordinær generalforsamling. Forslag om eksklusion af et medlem kan kun komme til afstemning, når dagsordenen for generalforsamlingen har indeholdt udtrykkelig meddelelse om, at et sådant forslag vil blive stillet. Til vedtagelse af et forslag om eksklusion kræves samme majoritet som ved vedtægtsændringer.

Foreningens opløsning

§ 24
Stk. 1. Foreningens opløsning kan ske efter vedtagelse på to med højst 30 dages mellemrum afholdte generalforsamlinger, såfremt vedtagelserne på begge generalforsamlinger er sket med samme majoritet, som kræves til vedtægtsændringer.
Stk. 2. Samtidig med opløsningen træffer generalforsamlingen beslutning om anvendelse af foreningens midler. Foreningens midler skal tilfalde et almennyttigt formål, der fremmer dansk idræt.