Når fodbold går nye veje

De går til den hver eneste torsdag formiddag til gåfodbold i Silkeborg IF. Truppen er vokset fra 4 til 43 spillere i de første fire år. Foto: Henrik H. Brandt

Silkeborg IF går nye veje for at give glæden ved boldspillet og det medfølgende fællesskab videre til den ældre generation. Gåfodbold er verdens mest oplagte spil at sætte i værk for ældre boldspillere, men for at få succes med gåfodbold skal man først løbe fra mange fodboldgenerationers indgroede kultur og selvforståelse.

Af Henrik H. Brandt, journalist og daglig leder af IdrætsPlatformen Danmark

Sneen på kunstgræsbanen er ryddet fornuftigt til side denne vintermorgen for foden af JYSK Park i Silkeborg.

Det er koldt, og man må gå sig varm. Det er lige præcis, hvad den lille snes fremmødte spillere fra Silkeborg IF’s Oldboys-afdeling har tænkt sig at gøre den næste times tid.

De mødes hver eneste torsdag formiddag for at spille en lille times gåfodbold. Efter den spæde start med fire fremmødte til den første træning for fire år siden, er gåfodbold så fast en del af torsdagsprogrammet i Silkeborg IF, at kun de ganske sjældne år, hvor juleaften falder på en torsdag, kan få de rutinerede herrer på gåfodboldholdet til at aflyse en træning.

Et simpelt spil
Dagens træningsleder deler holdene op i to eller fire hold alt efter fremmøde og med lidt fingerspidsfornemmelse for spillernes færdigheder, så man får jævnbyrdige hold. Derefter spiller man ellers i 2 x 25 minutter.  Et særligt opvarmningsprogram behøver man dybest ikke – man går sig jo varm.

Baneplads i dagtimerne, bolde og udstyr har de fleste fodboldklubber så rigeligt af. Skader er der kun få af i gåfodbold. Aktiviteten burde dybest set være verdens nemmeste tilbud at få sat i gang.

Pulsen kommer pænt op hen ad vejen. Man må hverken løbe, skyde høje bolde eller gå for hårdt i flæsket på modspillerne, men man må gerne gå hurtigt – lige til grænsen for løb - og gåfodbold er så absolut i familie med det fodboldspil, som Silkeborg IF’s superligaspillere præsterede aftenen forinden med en pokalsejr på 2-0 over FC København i Parken.

Den præstation nikker spillerne anerkendende af i småsnakken undervejs i træningen, men Silkeborgs cheftræner, Kent Nielsen, ville nu også have nikket anerkendende, hvis han så opspillet helt fra eget mål ved en af scoringerne.

Sukkerfoden og boldøjet er fuldt intakt hos flere af gåfodboldspillerne.

Den vellykkede lille detalje eller den godt sete aflevering, som splitter modstandernes forsvar, giver præcis samme boblende følelse af tilfredshed, som spillerne husker fra ungdommens karriere.

Ib Dejgaard er en af de trofaste spillere fra Silkeborg IF gåfodbold.

Omvendt er flot spil slet ikke det væsentligste ved den ugentlige træning i Gåfodbold i Silkeborg.

Det væsentligste er, at man mødes, at man spiller - og gerne, at man også mødes bagefter i omklædningsrummet eller til en enkelt forfriskning i klubhuset i JYSK Parks hovedtribune.

Pensionister som nybegyndere
Gåfodbold er ikke mere kompliceret, end at totale nybegyndere på 73 år uden problemer glider ind i sammenspillet med jævnaldrende, der trillede deres første bold i en fodboldklub som 5-årige.

Konceptet bag gåfodbold er bedårende simpelt. Gevinsterne for spillerne i alderen fra først i 50’erne til over 80 år er indlysende. Man holder motorikken skarp, får pulsen op og bliver hurtigt en del af et netværk, som også holder fælles arrangementer og tager på små fodboldture sammen.  

Det eneste komplicerede ved gåfodbold er sådan set at få ideen og at få det løbet i gang. Når først træningskulturen og vanerne er etableret, går resten så at sige af sig selv.

”Vi var efterhånden 80 passive spillere ud af 90 i oldboys afdelingen. Så var der en, der foreslog gåfodbold. I dag er 43 spillere tilmeldt gåfodbold, og vi er vokset fra 33 spillere omkring sommerferien,” fortæller holdets ‘eventmanager’ Ernst Jensen.

Fodboldkulturen begrænser
Begrænsningerne ved gåfodbold ligger ikke selve spillet. Begrænsningen er fodboldkulturen.

Hvis man har spillet ’rigtig fodbold’ hele livet, tror man ikke på, at man kan få fornøjelse ved sådan noget pjat som gåfodbold.

Og hvis man aldrig har spillet fodbold, tror man ikke på, at man problemløst kan begynde på spillet i en alder af 60 - 70 eller 80 år.

Men når først man har set det og prøvet det, så er man altså solgt.

De fleste spillere til gåfodbold i Silkeborg IF har erfaring med fodbold fra ungdommen, men rekrutteringsvejen går også gennem personlige kontakter eller samarbejdet med Sundhedshuset i Silkeborg, der har gåfodbold med på listen over aktiviteter, man tilbyder til patienter med behov for genoptræning efter sygdomsforløb.

Der bliver altid nogen hængende, når Sundhedshuset sender spillere forbi.

Aftalen er, at kommunen betaler banelejen, og Silkeborg IF tager til gengæld godt imod de henviste spillere og lader dem spille gratis med frem til næste kontingentopkrævning. Kontingentet er på 550 kr. om året + lidt lommepenge til de sociale sammenkomster. Prisen skræmmer ingen væk.

Man kan undre sig over, at gåfodbold ikke er mere udbredt i danske fodboldklubber, gymnastikforeninger, motionsklubber eller idrætsfaciliteter.

I Silkeborg IF har de spillet lidt med en gruppe fra Juelsminde og en fra Sønderborg, men ellers er det småt med tilbuddene i andre klubber. Spillerne i Silkeborg IF kommer fra et ganske stort opland i hele Midtjylland, så man kan ikke påstå, at gåfodbold er folkeeje endnu.

Langt hovedparten af spillerne i Silkeborg IF har forladt arbejdsmarkedet, så de har god tid til fodbold og stor fornøjelse af det nye netværk, de kan finde til fodboldtræningen.

Poul Erik Nørtoft Thomsen har spillet fodbold i hjembyen Sunds IF helt fra barndommen. Han er tilflytter og har fundet et godt fællesskab omkring fodbolden i Silkeborg IF.

Han siger selv, at han taler lige rigeligt under spillet ude på banen, så vi lader ham få det sidste ord:

”Inkarnerede fodboldspillere skal lige forstå, at gåfodbold er præcis lige så spændende som en turneringskamp. Man er oppe imod kulturelle hurdler, men det er altså lige så sjovt at spille gåfodbold,” siger Poul Erik Nørtoft Thomsen.

Læs mere om gåfodbold i Silkeborg IF på klubbens Facebookside.

Previous
Previous

På jagt efter det perfekte uperfekte fodboldmiljø for unge

Next
Next

Firmaidræt. Den komplekse vej til en stærkere motionskultur